Varför är matematik viktigt?

Det är viktigt att kunna matte av flera olika anledningar. Det är inte bara för att plåga eleverna som ämnet finns i skolan, även om det många gånger kan kännas så när man sitter och tragglar med matematikböckerna. Här tar vi upp några anledningar till att matematik är viktigt att kunna.

När miniräknaren inte fungerar

Den dagen miniräknaren inte fungerar och man behöver ha reda på en summa snabbt är det viktigt att kunna huvudräkning. Att kunna ställa upp en uträkning är inte heller fel. Om man är helt van vid miniräknare kommer man inte kunna göra en uppställning och det är också stor risk att försök till huvudräkning blir fel.

Räkna ut rätt mängd

Om man ska räkna ut rätt mängd av något är det bra att kunna räkna ut en ungefärlig siffra i huvudet. Får man tillbaka växelpengar är det bra att kunna se att det är rätt belopp, ska man väga upp mjöl måste det bli rätt. Ett recept kanske är lätt att läsa rakt av, men vad händer om man vill multiplicera det med 1,5?

Lättare att få arbete

I regel är det lättare att få jobb om man har grundläggande kunskaper i matematik. Har man inte det kan många arbetsgivare dra öronen åt sig, även om arbetet inte huvudsakligen handlar om matematik. Söker man ett arbete där matematik ofta används är det ofta ett krav att man har någon form av utbildning i ämnet. Det kan många gånger önskas att man har högskoleutbildning och att man har läst matte på en högre nivå än på bara grundskolenivå. Har man godkänt i sådana kurser vet arbetsgivaren att man har de kunskaper som behövs.

Leave a Comment